2009. augusztus 27.

ISTEN NEVEI XXVI-IK LECKE

Mikor emberi eronk vegere ertunk,s korulvesz az ellenseg,nincs menekules semerre,hova is folyamodjunk?
Mit tettek hithoseink,kik az Ur neveert szenvedtek?Honnan meritettek azt a hihetetlen erot hogy szembenezzenek a nehezsegekkel?Hogy nem roppantak ossze a suly alatt?Mitol oly eros bizonysagteteluk?
IEHOVA-SAVAOT-ez az a Nev melyhez folyamodhatunk mikor minden ellenunk fordul.
A SeregeknekUra O aki erettunk-melletunk harcol,gyozelmet arat.
E Nev alatt jelenik meg Isten legeloszor a Samuel elso konyveben, s minden alkalommal mikor a helyzet kilatastalannak latszik s hozza kialltanak a benne levok.
"hogy imádkozzék és áldozatot tegyen a Seregek Urának Silóban"

Kesobb az Ezsaias ,Jeremias,Amos,Hoseas,Aggeus,Zakarias es Malakias konyveben lathatjuk hogy Izrael nepe mind gyakrabban folyamodik a Seregek Urahoz.
Igy a Zakarias profeta konyvenek 14 reszeben nem kevesebb mint 52-szer fordul elo ez a Nev,es 83 -szor Jeremias 52 reszeben.

Feltehetjuk a kerdest miert Ezekiel konyveben egyetlenegyszer se mutatkozik e nev alatt?
Mert Isten azok melle all kik feltetel nelkul megbiznak benne s segitsegul hivjak Nevet.Ezekiel idejen a nep fogsagba vitetett 70 evig s Isten megparancsolja nekik hogy ne harcoljanak az ellenseggel meg megerdemlik az idegen igat addig mig le nem telik a 70 ev amit O parancsolt.

Isten a IEHOVA-SAVAOT (SEREGEKNEK URA) Nev alatt mutatkozik be eppen azert hogy kijelentse hogy O az Ki az ellenseggel harcol de ugyanakkor O a Biro is.O a Torvenyado de a Elbiralo is.
Ezt mondja a Malakias konyveben:

Nem telik kedvem bennetek, azt mondja a Seregeknek Ura; az ételáldozatot sem kedvelem a ti kezetekből! 11. Hiszen napkelettől fogva napnyugotig nagy az én nevem a pogányok között, és minden helyen tömjénnel áldoznak az én nevemnek és tiszta ételáldozattal! Bizony nagy az én nevem a pogányok között! azt mondja a Seregeknek Ura.
14. Pedig nagy király vagyok én, azt mondja a Seregeknek Ura, és félelmetes az én nevem a pogányok között!

Ana ,Elcana felesege,Samuel anyja ,mikor a masik feleseg Peninaval harcban van megertette kihez kell folyamodnia segitsegert:
És fogadást tőn, mondván: Seregeknek Ura! ha megtekinted a te szolgáló leányodnak nyomorúságát, és megemlékezel rólam, és nem feledkezel el szolgáló leányodról, hanem fiúmagzatot adsz szolgáló leányodnak: én őt egész életére az Úrnak ajánlom, és borotva nem érinti az ő fejét soha! Samuel I.konyve 1:11

Az Ur IEHOVA SAVAOT meghallgatta kereset:És történt idő multával, hogy terhes lőn Anna, és szüle fiat és nevezé őt Sámuelnek, mert úgymond az Úrtól kértem őt

David a hatalmas ellenseggel szemben ugyancsak az Ur Nevet hivja segitsegul

. Dávid pedig monda a Filiszteusnak: Te karddal, dárdával és paizszsal jössz ellenem, én pedig a Seregek Urának, Izráel seregei Istenének nevében megyek ellened, a kit te gyalázattal illetél.

Akkor amikor ugy erezzuk minden veszve hivjuk batran segitsegul IEHOVA SAVAOT-ot.

Viszont tudnunk kell hogy annak a feltetele hogy Isten valaszoljon itt talalhato:

Erős torony az Úrnak neve, ahhoz folyamodik az igaz, és bátorságos lészen

2 megjegyzés:

Salomé írta...

Koszonjuk a kedves szavakat, jokivansagot. Az Ur aldja meg Irenke nenieket is, a gyerekeket es unokakat. Holnap megyunk meg egyszer Marosujvarra, es Tordara.
Puszi, Adina

iri írta...

Koszonom ,en is pusszillak