2009. augusztus 16.

ISTEN NEVEI XXIII-IK LECKE

Meg mindig Mozes II-ik konyve 17-ik reszben vagyunk.
Ezt olvassuk a 8-ik versben:Eljöve pedig Amálek és hadakozék Izráel ellen Refidimben. Vizsgaljunk meg mindent amit ezzel kapcsolatban ismerunk.
Miert is harcolt o Izrael ellen?
Amalek Isten ellensege volt es:" És monda: Megesküdött az Úr, hogy harcza lesz az Úrnak Amálek ellen nemzetségről nemzetségre."Amalek-et el kellett torolni a fold szinerol.Amalek a termeszeti embert jelkepezi,mely a szellemi ellen harcol.Ebben a harcban Izrael csakis Istenre tamaszkodik.O a JEHOVA -NISSI az ki nepet gyozelemre viszi.
Mit tudunk e neprol?
Amalek Elifaz fia aki viszont Ezsau fia volt(Mozes I konyve 36-ben olvashatunk errol)Amalek Izrael elso ellensege volt.
Balam igy szolott rola:És mikor látja vala Amáleket, elkezdé az ő példázó beszédét, és monda: Amálek első a nemzetek között, de végezetre mindenestől elvész.Mozes IV-ik konyve 24:20
Vajon nem termeszeti emberunk ellen van mindennap harcunk?
Mozes emlekezteti nepet:Megemlékezzél arról, a mit Amálek cselekedett rajtad az úton, a mikor Égyiptomból kijöttetek: 18. Hogy reád támadt az úton, és megverte a seregnek utolsó részét, mind az erőtleneket, a kik hátul valának, a mikor magad is fáradt és lankadt voltál, és nem félte az Istent. 19. Mikor azért megnyugtat majd téged az Úr, a te Istened, minden te köröskörül lévő ellenségedtől azon a földön, a melyet az Úr, a te Istened ád néked örökségül, hogy bírjad azt: töröld el Amálek emlékezetét az ég alól; el ne felejtsd! Mozes V-ik konyve 25:17-19

"es nem felte Istent" -Ezsau a dedapja is eladta elsoszulotti jogat egy tanyer lencsejert.Elso helyre helyezte kivansagat,testi szukseget mint az aldast ami ra vart mint elsoszulott.

Mennyire hasonlo termeszeti emberunk Ezsauhoz is meg Amalekhez.

Termeszeti emberunk sem bizik meg Istenben hogy hu igereteihez.Ezsaunak sem volt turelme hogy Isten kirendeli szamara az eledelt,o maga sietett azt megteremteni,eleget tenni kivansaganak,ehsegenek.
A test sem feli Istent mint Amalek mert: A testnek cselekedetei pedig nyilvánvalók, melyek ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás. 20. Bálványimádás, varázslás, ellenségeskedések, versengések, gyűlölködések, harag, patvarkodások, viszszavonások, pártütések, 21. Irígységek, gyilkosságok, részegségek, dobzódások és ezekhez hasonlók: melyekről előre mondom néktek, a miképen már ezelőtt is mondottam, hogy a kik ilyeneket cselekesznek, Isten országának örökösei nem lesznek.

Mindezek Egyiptomhoz tartoznak, a bun cselekedetei mert:" mindaz, a ki bűnt cselekszik, szolgája a bűnnek:"Janos 8:34
de

Azért ha a Fiú megszabadít titeket, valósággal szabadok lesztek.

Ki az aki ellened tamad mindjart megteresed utan?
Nemde a test kivansagai? Mert a test a Szellem ellen harcol.
Mert a test a lélek ellen törekedik, a lélek pedig a test ellen; ezek pedig egymással ellenkeznek, hogy ne azokat cselekedjétek, a miket akartok. Galata 5:17
S mivel nem tehetunk ez ellen szukseges allando ebersegben elnunk es:

Mondom pedig, Lélek szerint járjatok, és a testnek kívánságát véghez ne vigyétek.Galata 5:16

Ezert kell komolyan vennunk a test kivansagai elleni harcot ,mindennap megvivni azt,mert ha nem o hatalmaskodik rajtunk.

Nagyon jo pelda erre Saul az Amalekkel valo harcban:
És monda Sámuel Saulnak: Engem küldött el az Úr, hogy királylyá kenjelek fel téged az ő népe, az Izráel felett; most azért figyelj az Úr beszédének szavára. 2. Így szól a Seregek Ura: Megemlékeztem arról, a mit cselekedett Amálek Izráellel, hogy útját állta néki, mikor feljöve Égyiptomból. 3. Most azért menj el és verd meg Amáleket, és pusztítsátok el mindenét; és ne kedvezz néki, hanem öld meg mind a férfit, mind az asszonyt; mind a gyermeket, mind a csecsemőt; mind az ökröt, mind a juhot; mind a tevét, mind a szamarat.Samuel I konyve 15:1-3

Saul pedig megveré Amáleket Havilától fogva egészen addig, a merre Súrba mennek, mely Égyiptom átellenében van. 8. És Agágot, az Amálekiták királyát elfogta élve, a népet pedig mind kardélre hányatá. 9. Saul és a nép azonban megkímélte Agágot és a juhoknak, barmoknak és másodszülötteknek javát; a bárányokat és mindazt, a mi jó vala, nem akarták azokat elpusztítani, hanem a mi megvetett és értéktelen dolog volt, mindazt elpusztíták.15:7-9


Akkor monda Sámuel Saulnak: Engedd meg, hogy megmondjam néked, a mit az Úr mondott nékem ez éjjel. Ő pedig monda néki: Beszélj. 17. Monda azért Sámuel: Nemde kicsiny valál te a magad szemei előtt is, mindazáltal Izráel törzseinek fejévé lettél, és az Úr királylyá kent fel téged Izráel felett?! 18. És elkülde az Úr téged az úton, és azt mondá: Menj el, és pusztítsd el az Amálekitákat, kik vétkezének; és hadakozzál ellenök, míg megsemmisíted őket. 19. Miért nem hallgattál az Úrnak szavára, és miért estél néki a prédának, és cselekedted azt, a mi bűnös az Úr szemei előtt? 20. És felele Saul Sámuelnek: Én bizonyára hallgattam az Úr szavára, és azon az úton jártam, a melyre engem az Úr elküldött; és elhoztam Agágot, az Amálekiták királyát, és az Amálekitákat elpusztítottam. 21. A nép azonban elvette a prédából a megsemmisítésre rendelt juhoknak és ökröknek javát, hogy megáldozza az Úrnak, a te Istenednek Gilgálban. 22. Sámuel pedig monda: Vajjon kedvesebb-é az Úr előtt az égő- és véres áldozat, mint az Úr szava iránt való engedelmesség? Ímé, jobb az engedelmesség a véres áldozatnál és a szófogadás a kosok kövérénél! 23. Mert, mint a varázslásnak bűne, olyan az engedetlenség; és bálványozás és bálványimádás az ellenszegülés. Mivel te megvetetted az Úrnak beszédét, ő is megvetett téged, hogy ne légy király.

Milyen fajdalmas ,szomoru tortenet!Jo hogy feltegyuk onmagunknak a kerdest hol is vetkezett Saul s mikent keruljuk el mi is eletunkben hogy ne jussunk ilyen helyzetbe.

Nincsenek megjegyzések: