2009. november 18.

EGY KIS KITERO

Mint mar regebben is emlitettem olvasom Ton testver "Az O testamentum nagy emberei "cimu konyvet s egy nagyon ideillo(vagyis a bibliatanulmanyhoz) reszhez ertem.
Espedig Hoseas profeta konyvehez.Mivel bibliatanulmanyomban eppen az Istennel valo szemelyes kapcsolatrol van szo,itt azt olvasom hogy Hoseas szerint e kapcsolat leglenyegesebb resze Isten ismerete.A legnagyobb problema az hogy mi emberek nem ismerjuk Istent.

Halljátok meg az Úrnak beszédét Izráel fiai, mert pere van az Úrnak a földnek lakóival, mert nincs igazság és nincsen szeretet és nincsen Istennek ismerete a földön.4:1

. Elvész az én népem, mivelhogy tudomány nélkül való.

Ismerjük hát el, törekedjünk megismerni az Urat

Mert szeretetet kivánok én és nem áldozatot: az Istennek ismeretét inkább, mintsem égőáldozatokat.

Tehat az Istennel valo kapcsolatban a legfontossabb Istent megismerni.
Ugyanezt fejezi ki Pal apostol is az Ujszovetsegben:
De a melyek nékem egykor nyereségek valának, azokat a Krisztusért kárnak ítéltem. 8. Sőt annakfelette most is kárnak ítélek mindent az én Uram, Jézus Krisztus ismeretének gazdagsága miatt: a kiért mindent kárba veszni hagytam és szemétnek ítélek, hogy a Krisztust megnyerjem
Hogy megismerjem Őt, és az Ő feltámadásának erejét, és az Ő szenvedéseiben való részesülésemet, hasonlóvá lévén az ő halálához.Filippi 3:7,8,10

Pal mindent veszni hagyott ami addig szamara fontos volt,azert hogy az egyetlen ertekes dolgot megnyerje:Krisztus ismeretet.
Itt Iosif Ton az ismeretnek 7 lepcsofokat mutatja be:
1.Ismerunk hallasbol.Sokan vannak ki Istent csak hallasbol ismerik
2.A latasbol valo ismeret.
3.Megismerkedtunk.Egyszer talakoztunk kezet adtunk,bemutatkoztunk s kesz.
4.Munkatarsak,iskolatarsak vagyunk.Valamivel jobban ismerjuk egymast.
5.Bensoseges baratok vagyunk.Itt megnyilnak a szivek,nagyobb az ismeret.
6.Elsofoku rokonok vagyunk.Verrokonsag kot ossze.Szorosabb a kapcsolat.
7.A felesegem,a ferjem.Itt az ismeret egy szent, szoros kapcsolat.Eggye lesznek,osszefornak.

Az Oszovetsegben ezt olvassuk:Azután ismeré Ádám az ő feleségét Évát.Ez az ismeret legfelsobb lepcsofoka.

Errol a szent kapcsolatrol beszel Isten a Hoseas 2:18-19-ben melyet nepevel akar kotni.

. És eljegyezlek téged magamnak örökre, és pedig igazsággal és ítélettel, kegyelemmel és irgalommal jegyezlek el. 19. Bizony, hittel jegyezlek el téged magamnak, és megismered az Urat.

Ezen a lepcsofokon szukseges vizsgalatot tennunk mi is .Hogyan is ismerjuk mi Istent?
Hallasbol? Elmeletileg? Hosszas tanulmanybol? Vagy eljutottal oda hogy valamelyes tapasztalatod volt Istennel s megalltal itt?
Vagy elmentel odaig hogy kapcsolatod mely,bensoseges,mindennapi orom Istennel valo jaras.Istenben,Isten altal s Istennel?
Pal apostol negy lepcsofokot ismertet a Filippiekhez irt leveleben:
1.Hogy megismerjem Ot.-Ez azt jelenti hogy elfogadom Krisztust mint szemelyes Megvaltomat.Megismerem milyen jo O.Milyen csodalatos.Gazdag.S minden ami az Ove az enyem is.Megismerem Ot.

2.Megismerjem az O feltamadasanak erejet.Krisztus jon s ezt mondja" És az Élő; pedig halott valék, és ímé élek örökkön örökké Ámen, és nálam vannak a pokolnak és a halálnak kulcsai."
Megismerjuk hogy az O ereje rendelkezesunkre all.Semmi sem allhat ellen nekunk,mert nem tehetnek Szerelmesunk ,Urunk ellen semmit , az O kezeben van minden hatalom.
Ezt jelenti megismerni az O feltamadasanak erejet.Hogy megtudjuk milyen erok allnak rendelkezesunkre.
3.S ezutan jon(erdekes a feltamadas utan) a szenvedeseiben valo reszesules.Miert is erdekes,mert arra varnank hogy elobb jojjon a szenvedes,utana a keresztre feszites s feltamadas.
De nem igy van,mert miutan megismerted a feltamadasa erejet O jon s kerdi akarsz -e meginkabb megismerni, s ha igen itt jon a szenvedes,mert Oerette konfliktusba kerulsz a vilaggal s szenvedesben,uldoztetesben lehet reszed.
Mint Job is: Az én fülemnek hallásával hallottam felőled, most pedig szemeimmel látlak téged."Szenvedesek kozepette jutott el ide.
Csak aki kesz a szenvedes melysegeibe leszallni jut el az igazi ismerethez.
De meg van egy utolso lepcsofok:
4.Hasonlova leven az O halalahoz.
Amikor masok mindent elnyernek, en lemondok.Lemondok mindenrol.Ez a halal.O aldozatot ker.Terveim vannak, ambiciom,de az Ur az O terveit ismerteti s le kell mondjak az enyemrol.Ez nehez.Lemondani halalt jelent.Szeretnem en vezetni eletem,de erte lemondok.Ez a legnehezebb.
. Mert nékem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség. -tudjuk elmondani tiszta szivbol.
Torekedjunk erre.

1 megjegyzés:

Tündi Daika írta...

Én is nagyon szerettem olvasni Ton testvér könyveit, most sajnos egy sincs itt velem...