2013. szeptember 2.

HETFOTOL HETFOIG

Eppen azon gondolkoztam, hogy eletunk nem mas mint allando alkazmazkodas.Mar szuletesunk percetol alkalmazkodnunk kell ehhez a vilaghoz, az anyameh melege es teljes konforttal rendelkezo kornyezete utan.S Isten megadta minden ehhez szukseges " eszkozt" Azt hiszem a siras is ehhez tartozik, meg a behunyt szem( az eros fenyt fokozatosan befogadni), s meg sorolhatnam , hiszen ezutan jon az alkazmazkodasok hosszu sora.S talan ezt nem is veszi eszre az ember mert minden olyan termeszetesen hat,viszont eljon a komolyabb helyzetvaltozasok ideje s bizony az mar eleg gyakran problemet jelent az egyennek.
De itt is megvan Istennek a maga eszkoze, s hat azon is elgondolkoztam, hogy minel jobban tudunk alkalmazkodni az egyes helyzetekhez, ujabb szemelyekhez, annal hasznosabbak vagyunk kornyezetunk szamara.Mert ha nem akkor allando panaszkodo,onsajnalatu,elegedetlen allapotban vagyunk, s teher lehetunk szeretteink, ismeroseink, vagy eppen gyulekezetunk szamara.S ettol fugg mennyire valunk nagykoruva..
  Abraham minden zokszo nelkul jott ki szulohazajabol , ahol talan megvolt minden lehetosege egy kenyelmes elethez, s raallt a bizonytalan vandorutra.De engedelmes volt s ezert Isten hasznalni tudta s aldassa valt az egesz emberiseg szamara, s ot Abrahamot " baratjanak " nevezte (Ézs 41,8) micsoda megtiszteltetes.
Es itt is folytathatnam a sort mindazokkal kiknek egy adott pillnatban uj helyzethez, uj kornyezethez kellett alkalmazkodniuk.S sajat eletuk menete s a kornyezetuk is fugott attol , hogy milyen mertekben alkalmazkodtak, fogadtak el a valtozast.Ez vagy bekes , nyugodt ,gyozedelmes elethez vezet vagy nyomorusagoshoz, elgedetlenseghez, ami vegul is depresszioba, betegsegbe torkollik.Van erre is pelda az Illes esete ki nehezen fogadta el , hogy miutan gyozelmet aratott a hamis profetak felett,ilyen siralmas helyzetbe kerul es menekulnie kell, s ezert depresszioba esik.Istennek kozbe kell lepnie (1Kir 19,13)
  Igy van velunk emberekkel is tolunk fugg milyen mertekben fogadjuk el a helyzetet amiben eppen benne vagyunk.Hasznalhatoak vagyunk-e, vagy sajnalkozunk: tul oregek mar, nincs kepessegem, nem vagyok alkalmas,nincs lehetosegem, tul nehez.Vagy pedig sarkunkra allunk es Istenben bizva azzal ami eppen rendelkezesunkre all szolgalunk s hagyjuk magunkat hasznossa valni.Mert nem kell mast csinalni mint amit tudunk se tobbet mint amire eronk enged, se mashol , hanem eppen ott ahol vagyunk, mert igy leszunk aldott dragakovekke Istenunk kezeben.
 Szoval eppen ezeken gondolkodtam mikozben vegeztem dolgom kertemben, s gyorsan atadom nektek is, mert magamat batoritvan talan van itt valaki aki felbatorodik mindezen.
 Ezert hat gyertek bovitsuk a hithosok sorat ( Zsidok 11), mert hat Illes is csak olyan ember volt mint mi:

Illés ember volt, hozzánk hasonló természetű; és imádsággal kéré, hogy ne legyen eső, és nem volt eső a földön három esztendeig és hat hónapig:Jakab 5:17
  

2 megjegyzés:

Gogyan Eva írta...

Igy van kedves Iri,es nem feledjuk,hogy"SZERET AZ UR,azert nincs meg vegunk,mert nem fogyott el irgalma

Unknown írta...

Kedves Iri! A Talita keresztény online női magazin szerkesztői vagyunk (talita.hu). Más elérhetőségedet nem tudjuk, így ide írunk: szeretettel hívunk Téged a 2. Keresztény Blogger- és Újságíró-Találkozóra, amelynek "komoly" témája: Keresztény jelenlét, misszió és társadalmi felelősségvállalás az újmédiában. E "hivatalos" cím mögé persze minden minket érintő kérdés belefér... A találkozó ingyenes, időpontja, helye: szeptember 21. szombat, 18 óra, Párbeszéd Háza, Loyola Café (Budapest, 1085 Horánszky u. 20.)
Gyere el, és hozz magaddal minél több blogger vagy újságírás iránt érdeklődő ismerőst! Várjuk a visszajelzéseket, ötleteket! Az első (tavaszi) találkozóról itt olvashatsz összefoglalót: http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1435:kereszteny-bloggerek-es-ujsagirok-talalkozoja&catid=34:ittesmost&Itemid=58
Szeretettel üdvözlünk:
Kóczián Mária, Kölnei Lívia (talita.hu@gmail.com)