2010. december 14.

FELHIVAS MINDEN KEDVES OLVASOMHOZ!

  Gyors leptekkel kozeledik karacsony .S ilyenkor kissebb nagyobb mertekben felremlenek bennunk a regi karacsonyok.Gyerekeinkkel eltoltott vagy gyermekkorunkban lezajlott unneples.
Mi az amire kerlek titeket? Amennyire idotok engedi kedvetek hozzajarul az ihlet elfog , meseljetek el egy ilyen regen megelt karacsonyt.Amelyik sokat jelent szamotokra , felremlik emleketekben.

S hogy legyen egy kis izelito s batorito hadd legyek en az elso egy ilyen tortenettel.

Szamos ilyen karacsonyi megeles remlik fel mindegyre bennem , foleg ilyenkor unnepek elott.
De van egy kulonos amire szivesen emlekezek vissza.Szamomra akkor mind tizeneves gyermek nagy kalandot jelentett.
A hatvanas evekben vagyunk.Apukam a vasutnal dolgozott.Olyan munkahely volt ez ahol nem szamitott ha unnep van (igaz hogy akkor a karacsonyok nem voltak szabadok, viszont ez falun nem szamitott)
Szoval ezen a karacsonyon munkaban volt, vagyis karacsony szombatjan.Ha tudjatok mi az a kanton a vasutnal , hat egy ilyen kantonnal volt szolgalatos ,olyan 500 meterre az allomastol.
A mi gyerekkorunk hoval dusitott volt ,olykeppen hogy ahol jaratlan volt terden felul sullyedhettunk bele.
Akkoriban volt ket rokon csalad kikkel unnepeken s nemcsak, ossze szokott jonni a csalad.Most is megjelentek nalunk , kantalni  s mikor ertesultek arrol hogy a csaladfo munkaban ,egy meresz hatarozatot hoztak.Elmegyunk hozza kantalni.
Micsoda ujjongas volt rajtunk gyerekeken.Szinte masfel km -t hoban, este, kirandulni.A felnottek felszerelkeztek toltott kaposztaval,kalaccsal tesztaval, s irany a kanton.A falun keresztul az allomasig minden  jo, baratsagos , de csak azutan kezdodott az igazi kaland.Egyensulyozva hogy nehogy kiessunk a keskeny osvenybol , mert akkor volt sikitas , a ho jocskan belement a labbelibe.De ez volt a szep az egeszben.
Aztan az izgalom hogy csendben megkozelitsuk a kis hazikot ahol apukam vegezte kotelesseget, s aztan razenditett 5 felnottbol es 6 gyerekbol allo csapat a karacsonyi enekre.
Apukam meglepetese es orome mindennel felert.Nekunk gyerekeknek sokat jelentett hogy ilyenkeppen is lehet unnepelni, meglepetest , oromet szerezve szeretteinknek, nem szamolva hideggel, hoval, tavolsaggal hanem mindent athidalva szolgaljunk felejuk.Ez is, s legfokepp ez hozzatartozik Urunk szuletesenek unneplesehez.
Nem ez a karacsonyi csapat , de mivel azokbol az idokbol valo kep , feltettem Itt van apukam a bicikli mellett.,anyukam ugyancsak labon sotetebb ruhaban.Itt van nagymamam,unoka  testvereim, nagynenem, s alol  mi  gyerekek meg ket kissebb unokatestverrel.

6 megjegyzés:

Gogyan Eva írta...

Csodaszep elmenyben lehetet reszed.
Nagyon koszonom,hogy en velem is megosztodtad szep emlekedet.

Abigél írta...

Nagyon kedves történet és jó ötlet Iri!Rögtön elkezdtek előjönni a régi karácsonyi emlékképek,mozzanatok.Remélem lesz időm leírni egyet:)emlékül.

kása andrea írta...

jaj de jó volt ezt olvasni, most én is ilyen nosztalgikus hangulatban vagyok...köszönöm

Inci írta...

Bárcsak a mi gyerekeinknek is lennének ilyen élményeik, de sajnos azt sem tudják mi is az a kántálás. Most karácsony előtt készülök néhány testvérrel a gyülekezetből kántálni, remélem jó lesz ( itt nem divat).

Névtelen írta...

Nagyon szep tortenet.Most nekem is eszembe jutott, hogy mi is jartunk kantalni es milyen szep emlek. Nalunk most is jarnak kantalni a betegekhez, varom oket most is, mivel a ferjem fekvo beteg.Koszonom neked Iri!!!!
Kiss Balla Ilona

iri írta...

Orvendek hogy megmozdultak az emlekek, de ne felejtsetek varom a tieteket is mint karacsonyi ajandekot!