2012. január 27.

CELTUDATOS ELET HARMINCEGYEDIK NAP

                                       MEGERTVEN  SZEMELYEM



                    . Bizony te alkottad veséimet, te takargattál engem anyám méhében. Zsoltar 139:13

M eg nem fejeztem be a Celtudatos elet bibliatanulmanyt, de valahogy elakadtam, mert nehezkesse valt a forditas.Ezert ugy dontottem , hogy nem forditom" mot a mo," hanem a kijegyzem a fontosabb mondanivalot.Meg 9 lecke van hatra ezzel a maival.

Mint az elobbi leckeben is lattuk Isten termeszeti adottsagokkal teremtett minket amelyhez a Szentlelek ajandeka adodik az Ujja szuleteskor.Mindezek felhasznalasa segit arra , hogy Istent szolgaljuk.
A kegyelmi ajándékokban pedig különbség van, de ugyanaz a Lélek. 
  5. A szolgálatokban is különbség van, de ugyanaz az Úr. 
  6. És különbség van a cselekedetekben is, de ugyanaz az Isten, a ki cselekszi mindezt mindenkiben
1Kor.12:4-6

  ALKALMAZD ADOTTSAGAID
Ezek az adottsagok azok a tulajdonsagok , termeszetes tehetseg amivel mindannyian szulettunk.Egyseknek tehetsege van a beszedben, masoknak az atletikaban, vagy a zeneben, mind masok kezugyessegben, matematikaban, s meg sorolhatnank.
És betöltöttem őt Istennek lelkével, bölcsességgel, értelemmel és tudománynyal minden mesterséghez. 
  4. Hogy tudjon kigondolni mindent, a mit aranyból, ezüstből, rézből kell csinálni. 
  5. És foglaló köveket metszeni, fát faragni, és mindenféle munkákat végezni.
2Mozes 31:3-5
Minden termeszetes adottsagunk Istentol van, s arra adatott, hogy Ot szolgaljuk.Kik ezeket az adottsagokat bunre hasznaljak , nem  toltik be  eredeti kuldeteset.
 Az a kifogas , hogy “nincs semmi tehetsegem” nem alapozott mert egyetlen ember sincs , hogy ne rendelkezne valamilyen termeszetes adottsaggal.
Isten csodalatos teremtmenyei vagyunk s minden egyes adottsag Isten dicsoseget kell szolgalja.
1. Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek.1Kor.10:31
 A Biblia lapjain megtalahatjuk ezeke .Mindezek mint:epitesz, barkaepito,szovo,muveszi,foldmuvelo, alattenyeszto,halasz,kerteszeti,szervezo,harcos,festo
Mindezek a termeszetes adottsagokat a bibliai hosok Isten szolgalataban fejleszthettek.
És különbség van a cselekedetekben is, de ugyanaz az Isten, a ki cselekszi mindezt mindenkiben. 1Kor.12:6
 Mi is fejleszthetjuk tehetsegunk a Gyulekezeten belul annak szolgalasara.
Isten azt akarja, hogy azt tegyem amihez a legjobban ertek.Senki rajtam kivul nem hasznaljatja tehetsegem.
Tegyen készségesekké titeket minden jóra, hogy cselekedjétek az ő akaratát, azt munkálván ti bennetek, a mi kedves ő előtte a Jézus Krisztus által, a kinek dicsőség örökkön örökkéZsido 13:21
Ahhoz , hogy Isten akaratat cselekedjuk  meg kell vizsgalnunk mi is az amihez igazan ertunk.Ha nincs tehetsegunk a zenehez , Isten nem varja el tolunk , hogy enekeljunk.
Ezeket a termeszetes adottsagokat nem csak azert kaptuk , hogy megelhetesunk szolgaljuk , hanem , hogy ezzel Istent is szolgaljuk, s az O dicsosegere hasznaljuk.
 Kiki amint kegyelmi ajándékot kapott, úgy sáfárkodjatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai; 1Peter 4:10
 Minden gyulekezen belul nagyon sok lehetoseg adodik arra, hogy hozzaertesunkkel egymast szolgaljuk.
  HASZNALD SZEMELYISEGED

  Minden egyes szemely egyedi leny.Nincs ket azonos szemely.S ez tudomanyosan bizonyitva volt.
Teny , hogy Isten szereti a sokfeleseget.Eleg korulneznunk a termeszetben.Milyen sokszinu es formaju az.
Ugyanez jellemzo az emberi lenyre is.Milyen kulonbozoek vagyunk.
. És különbség van a cselekedetekben is, de ugyanaz az Isten, a ki cselekszi mindezt mindenkiben.1Kor. 12:6
Mint szemlyiseg tipust ket csoportot kulonboztetunk meg :az extrovertalt es introvertalt.
Mindket csoprton belul ket ket szemelyiseg tipus van
Az elso ami inkabb kifele hasznositjak a energiajukat s ide tartozuk a szangvinikus es kolerikus.Peter apostol szangvinikus volt mig Pal kolerikus.
Amasik csoporthoz a melankolikus es flegmatikus es energiajukat inkabb befele hasznositjak.Jeremias melankolikus volt.
 Mindannyian valamelyik szemelyiseg tipushoz tartozunk,de a legtobb esetben ugyanabban a szemelyben tobbfele szemelyisegtipus  is jelen lehet.
Hasznaljuk szemlyisegunket arra , hogy Isten terve valosuljek meg eletunkben, s gyulekezetunkben.Ha szemelyisegunknek megfeleloen szolgalunk s nem probalunk masokat utanozni,elegedettseg es orom , fog eltolteni.

     HASZNALD TAPASZTALATAID

 Eletunk folyaman nyert tapasztalataink atformaltak.Egyesek akaratunkon kivul , masok joszantunkbol eltuk at.Mindezek meg voltak engedve , hogy formaltassunk.
Tudjuk pedig, hogy azoknak, a kik Istent szeretik, minden javokra van, mint a kik az ő végzése szerint hivatalosak. 
  29. Mert a kiket eleve ismert, eleve el is rendelte, hogy azok az ő Fia ábrázatához hasonlatosak legyenek, hogy ő legyen elsőszülött sok atyafi között.
Roma 8 :28-29
 6 fele tapasztalat tipust kulonboztetunk meg
           Csaladi tapasztalatok-       Mit tanultunk a csaladban?
           Oktatasi  tapasztalatok      Melyek voltak a kedvenc tantargyaid
           Szakkepzesi tapasztalatok-Melyik az a mesterseg amihez leginkabb ertesz
           Szellemi tapasztalatok-      Mi a legfontosabb tapasztala, mit Istennel valo                                    kapcsolatodban emegeltel 
            Szolgalati tapasztalatok-   Mikent szolgaltad Istent a multban
            Fajdalmas tapasztalatok-   Milyen fajdalmad, sebed, probad, volt a multban mely tanitasul szolgalt

Isten leginkabb ezt az utolso tapasztalatot hasznalja fel arra , hogy masok fele szolgalj.Barmi is tortent veled, rasegit arra, hogy megerts masokat kik ugyanazon tapasztalaton mennek at.
 A ki megvígasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvígasztalhassunk bármely nyomorúságba esteket azzal a vígasztalással, a mellyel Isten vígasztal minket.
2Kor.1:4
Ez a tapasztalat amit talan el szeretnenk feledni valik igazan  szolgalatunkka.
Ahhoz, hogy Isten hasznalni tudja ezeket a fajdalmas elettapasztalatokat, szukseges megosztanunk masokkal is.Beismerni oszinten  hibaink,tevedeseink s masok segitsegere lennunk.
Mert nem akarjuk, hogy ne tudjatok atyámfiai a mi nyomorúságunk felől, a mely Ázsiában esett rajtunk, hogy felette igen, erőnk felett megterheltettünk, úgy hogy életünk felől is kétségben valánk: 
  9. Sőt magunk is halálra szántuk magunkat, hogy ne bizakodnánk mi magunkban, hanem Istenben, a ki feltámasztja a holtakat: 
  10. A ki ilyen nagy halálból megszabadított és szabadít minket: a kiben reménykedünk, hogy ezután is meg fog szabadítani;
2Kor.1:8-10
Pal felismerte ez a lehetoseget s oszinte volt ami a depressziojat illeti.Ha o ezt nem osztotta volna meg velunk sokan meg lettek volna fosztva attol , hogy ebbol tanuljanak.
Szolgalatunkban akkor leszunk igazan hatekonyak,ha szellemi ajandekaink,es termeszetes adottsagaink szivunk szerint olyan modon hasznaljuk hogy  leginkabb kifejezesre jusson  szemelyisegunk es tapasztalataink

  A nap gondolata Csakis en lehetek en.Senki mas nem toltheti be hivatasom

  Megtanulando Igevers Kiki amint kegyelmi ajándékot kapott, úgy sáfárkodjatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai; 1Peter 4:10
 Megfontolando kerdes-Mi az a termeszetes adottsagom , vagy szemelyes tapasztalatom, mit felhasznalhatok Gyulekezetem szolgalatara

3 megjegyzés:

iri írta...

Ket harom evvel megteresem utan , Isten a 2 Kor.1:4 Iget adta szamomra s megertettem ebbol , hogy mindazt amit Isten megengedett eletemben mint tapasztalat, barmilyen formaban, vagy eppen a Vele valo szemelyes kapcsolatban megelt tapasztalatot masok batoritasara,vigasztalasara kell hasznalnom, szolgalva vele Gyulekezetem fele!Ezert nagy oromomre szolgal , hogy mindezekrol bizonysagot tegyek , mikor Isten Lelke erre indit.

Gogyan Eva írta...

Megteresemkor kaptam ezt a draga iget;"Az igaz ember hitbol el"hittel allok ra Isten igereteire elhiven mindent mit O iger.Es ezt probalom masokal is megertetni,elmondvan Istennel valo tapasztalataimat.Ez altal egymas hite altal erosodunk.

Marietta írta...

Köszönöm! Tanulságos! :-)