2011. november 25.

CELTUDATOS ELET HUSZONHATODIK NAP

                          NOVEKEDES KISERTESEK ALTAL

  Boldog ember az, a ki a kísértésben kitart; mert minekutána megpróbáltatott, elveszi az életnek koronáját, a mit az Úr ígért az őt szeretőknek

                                          Jakab 1:12
Minden kisertes egy alkalom arra , hogy a jot valaszd
A szellemi novekedes utjan , minden kisertes egy lepcsofok es nem botrankozas kove kell legyen.A kisertes valasztas ele helyez:
                                                             A jot
                                                              Vagy
                                                               A rosszat valaszthatjuk
Tehat a kisertes a Satan legfobb fegyvere mellyel meg akar semmisiteni.
Isten viszont ezt felhasznalja a szellemi novekedesre.
Minden alkalommal , ha jol valasztunk , Krisztusban novekedunk.
Ahhoz , hogy ezt megertsuk, szukseges eloszor Urunk Jezus Krisztus jellemvonasait meghatarozni.
Krisztus  jellemenek egyik legpontosabb leirasa a Szentlelek gyumolcse:De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség. 
  23. Az ilyenek ellen nincs törvény. Gal.5:22-23
Ez a kilenc tulajdonsag a Nagy Parancsolat kiegeszitoje es Jezus Krisztus csodalatos leirasa:Jezus a tokeletes szeretet,orom,bekesseg.es turelem es a tobbi jellemvonassal egyutt egyetlen Szemelyben testesodik meg.
Ha megvan bennunk a Szentlelek gyumolcse , hasonlova leszunk Krisztushoz
  Hogy dolgozik a Szentlelek bennunk?Egybol kifejleszti a gyumolcsoket? Csak raebredsz egy szepen napon, hogy ezek a jellemvonasok kifejlodtek benned?Nem!A gyumolcs eres folyamata lassu folyamat.
A kovetkezo igazsag nagy fontossagu:
Isten kifejleszti a Szentszellem gyumolcset bennunk, engedelyezve hogy olyan korulmenyeket tapasztalj meg, melyben kisertve vagy, hogy  ezeknek a jellemvonasoknak az ellenkezojet fejezd ki.
Minden alkalommal a jellem fejlodese,maga utan vonja a valasztasi lehetoseget.
Peldaul:
Isten szeretetre tanit , de olyan emberekkel vagyunk korulveve kik nehezen szerethetok.Nem kell eros jellemunek lenned ahhoz, hogy olyan embereket szeress kik szerethetok, s ok is szeretnek.Isten megtanit igazan orvendeni a szomorusag kozepette, mikor hozza fordulunk.A boldogsag nagyban fugg a kulso kornyezetunktol, de az orom az Istennel valo kapcsolatra epul.
Mely bekesseget tapasztalunk, ha megtanulunk teljesen Istenben bizni,a korulmenyektol fuggetlenul.Ebben az esetben is ki vagyunk szolgaltatva a kisertesnek, hogy agodalmaskodjunk ,feljunk.Szellemi novekedesunk , fugg attol , hogy mit valasztunk.
Ugyanigy a beketures is olyan korulmenyek kozott fejlodik , hol varnunk kell,turelmunk nagyban probara van teve, s nagy a kisertes, hogy mergelodjunk,vagy indulatoskodjunk.
Isten a gyumolcsel ellenkezo helyzetet engedelyez , hogy lehetoseg adjon a valasztasra
Nem mondhatjuk , hogy jok vagyunk , ha sosem voltunk megkisertve, hogy rosszak legyunk.
Minden alkalommal , mikor legyozzuk a kisertest, Krisztus hasonlosagara valtozunk.

MIKENT DOLGOZIK A KISERTES

Ennek a folyamatnak a megertese rasegit arra, hogy rajojjunk :a Satan tamadasai elorelathatoak.
            O minden alkalommal ugyanazt a modszert hasznalta a Teremtes ota a mai napig
De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség. 
  23. Az ilyenek ellen nincs törvény. 

2Kor.2:11
A Bibliabol azt tanulhatjuk ezzel kapcsolatban , hogy Satan 4 lepest kovetett, hogy Adamot es Evat es az Ur Jezust megkisertse.
Elso lepes -
Azonositja a szivedben levo vagyat.Ez lehet egy bunos vagy( pld.bosszu vagy), vagy eppen jokivansag is normalis erzes mint szeretetre vagyas.A kisertes ott kezdodik, mikor a gonosz  egy gondolta reven azt sugallja , hogy engedj a rossz vagyaknak,vagy eppen a helyes erzeseknek is nem megfelelo idoben vagy helyen alkalmazd.Nezd o mindig ezt suttogja:”Jogod van hozza…jol erezheted magad…a tied lehet”
Mi azt gondoljuk , hogy a kisertes korulottunk van,de Isten azt mondja, hogy ez bennunk kezdodik.
Ha nem lett volna egy belso kivansagod , a kisertes nem kezdodik el. Mert onnan belőlről, az emberek szívéből származnak a gonosz gondolatok, házasságtörések, paráznaságok, gyilkosságok, 
  22. Lopások, telhetetlenségek, gonoszságok, álnokság, szemérmetlenség, gonosz szem, káromlás, kevélység, bolondság: 
  23. Mind ezek a gonoszságok belőlről jőnek ki, és megfertőztetik az embert. Mark 7:21-24

  1. Honnét vannak háborúk és harczok közöttetek? Nem onnan-é a ti gerjedelmeitekből, a melyek a ti tagjaitokban vitézkednek? Jakab 4:1
Masodik lepes
Itt lep fel a ketelkedes
Satan mindent megtesz, hogy ketelkedj Isten szavaban:vajon ugy van ahogy mondta
 Vigyázzatok atyámfiai, hogy valaha ne legyen bármelyikőtöknek hitetlen gonosz szíve, hogy az élő Istentől elszakadjon; Zsido 3:12
Harmadik lepeskent
 Megprobal megcsalni.O nem mas mint a hazugsag atyja.Nem tud csak hazudnii az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja.  Janos 8:44
Minden amit mond vagy hazugsag vagy feligazsag
“Semikeppen sem haltok meg, hanem hasonlova lesztek Istenhez”
 A negyedik lepes
  Az engedetlenseg.Vegulis a megszuletett gondolat alapjan cselekszel.Ami otletkent kezdodott, szokassa lesz Engedsz azoknak a dolgoknak melyek figyelmed megfogtak.Ezaltal Satan csapdajaba esel, melyrol igy szol Hanem mindenki kísértetik, a mikor vonja és édesgeti a tulajdon kívánsága. 
  15. Azután a kívánság megfoganván, bűnt szűl; a bűn pedig teljességre jutván halált nemz. Jakab1:14-16

GYOZELEM A KISERTES FELETT

A kisertes mukodesenek megertese hasznos onmagaban, de van nehany lepes amit vegig kell jarni, ahhoz , hogy gyozedelmesek legyunk.
 
  Ne engedd megfelemliteni magad Sok hivo levertnek erzi magat megijedven a gondolatoktol melyek megkisertik, onvadat erezve , mert nem jutottak el arra a pontra hol vedettek a kisertessel szemben.Megszegyenulve erzik magukat mert hagytak magukat megkiserteni.Ez a szellemi  erettseg hibas megertese.Sosem valunk vedette a kisertesek ellen.
Egyreszt a kisertest boknak is vehetjuk a Satan reszerol, mert o azokat kik cselekszik az o gonosz tetteit nem kiserti, mert ezek mar az ovei.A kisertes annak a jele , hogy Satan gyulol teged, s nem a gyengeseg jele.Nem kell se meglepodnunk ,se megdobbennunk, se pedig elbatortalanodnunk emiatt.A Bibliaban megtalaljuk ezt:”mikor kisertve vagytok” s nem”ha kisertve vagytok” Pal apostol ezt mondja:Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok: de hű az Isten, a ki nem hágy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek. 1Kor.10:13
 Nem bun , hogy megkisertve legy,Urunk Jezus meg volt kisertve, de bunt sosem kovetett el .
A kisertes bunne lesz ha engedsz neki.
Nem allithatod meg a gonoszt , hogy kulonbozo gondolatokat sugalljon, de eluzheted elmedbol, s  ne cselekedj ezek alapjan.
Minel inkabb kozeledsz Istenhez annal inkabb Satan megkisert.

Ismerd fel a mintat ami altal mukodik eletedben a kisertes es legy keszen a vedelemre

Vannak egyes helyzetek melyekben vedtelenebb vagy a kisertesekkel szemben.Egyes helyzetben azonnal megbotrankozol, mig masok nem zavarnak egyeltalan.Satan pontosan tudja mi az amiben elesel s keresni fogja , hogy allandoan olyan helyzetbe hozzon.Peter figyelmeztet Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen: 1Petru 5:8
Tedd fel a kerdest :mikor , hol es ki altal vagyok leginkabb megkisertve?
Milyen a lelkiallapotom , mikor  leginkabb ki vagyok teve a kisertesnek:faradt, egyedullet,unott,lehangolt.
Fontos azonositani , felismerni a mintat amikor kisertheto vagyok, s utana ha lehetseges  elkerulni az ilyen helyzeteket.A Biblia felhivja figyelmunk , hogy elorelassuk ezeket a helyzeteket Vigyázzatok és imádkozzatok, hogy kísértetbe ne essetek; mert jóllehet a lélek kész, de a test erőtelen. .Mate 20:41;Végezetre, atyámfiai, legyetek erősek az Úrban, és az ő hatalmas erejében.Öltözzétek föl az Isten minden fegyverét, hogy megállhassatok az ördögnek minden ravaszságával szemben. 
  12. Mert nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság lelkei ellen, melyek a magasságban vannak. 
  13. Annakokáért vegyétek föl az Istennek minden fegyverét, hogy ellentállhassatok ama gonosz napon, és mindeneket elvégezvén megállhassatok. 
  14. Álljatok hát elő, körül övezvén derekatokat igazlelkűséggel, és felöltözvén az igazságnak mellvasába, 
  15. És felsarúzván lábaitokat a békesség evangyéliomának készségével; 
  16. Mindezekhez fölvevén a hitnek paizsát, a melylyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjátok; 
  17. Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, a mely az Isten beszéde: 
  18. Minden imádsággal és könyörgéssel imádkozván minden időben a Lélek által, és ugyanezen dologban vigyázván minden állhatatossággal és könyörgéssel minden szentekért,
Efezus 6:10-18;
 Ne is aludjunk azért, mint egyebek, hanem legyünk éberek és józanok. 
  7. Mert a kik alusznak, éjjel alusznak; és a kik részegek, éjjel részegednek meg. 
  8. Mi azonban, a kik nappaliak vagyunk, legyünk éberek, felöltözvén a hitnek és szeretetnek mellvasába, és sisak gyanánt az üdvösségnek reménységébe. 1Tesz.5:6,8;
 Annakokáért felövezvén elmétek derekait, mint józanok, tökéletesen reménykedjetek abban a kegyelemben, a melyet a Jézus Krisztus hoz néktek, mikor megjelen. A vége pedig mindennek közel van. Annakokáért legyetek mértékletesek és józanok, hogy imádkozhassatok.Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen: 1Peter 1:13;4:7;5:8
Se pedig az ördögnek ne adjatok helyet.Efezus 4:27;
Egyengesd el lábaid ösvényit, s minden te útaid állhatatosak legyenek. 
  27. Ne térj jobbra, se balra, fordítsd el a te lábadat a gonosztól. Peld.4:26-27

Kerd Isten segitseget

  És hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítlak téged és te dicsőítesz engem. 
Zsolt.50:15
.Isten azt akarja , hogy kerd a segitseget,  a kisertesek legyozeseben
Segelykialltasunk meg lesz hallgatva , mert Jezus is megelte azt amin mi keresztul megyunk:Mert nem oly főpapunk van, a ki nem tudna megindulni gyarlóságainkon, hanem a ki megkísértetett mindenekben, hozzánk hasonlóan, kivéve a bűnt. 
  16. Járuljunk azért bizodalommal a kegyelem királyi székéhez, hogy irgalmasságot nyerjünk és kegyelmet találjunk, alkalmas időben való segítségül. Zsido 4:15-16
A kisertesek Isten fuggove tesznek.Minden esetben mikor ellenallunk novekedunk , erosebbe valunk a hitben.Istenre nezunk es varjuk az igeretet . Boldog ember az, a ki a kísértésben kitart; mert minekutána megpróbáltatott, elveszi az életnek koronáját, a mit az Úr ígért az őt szeretőknek.
Jakab 1:12

A nap gondolata: Minden egyes kisertes egy jo alkalom arra, hogy a jot valasztjuk
Megtanulando Igevers:. Boldog ember az, a ki a kísértésben kitart; mert minekutána megpróbáltatott, elveszi az életnek koronáját, a mit az Úr ígért az őt szeretőknek.
Jakab 1:12

Megfontolando kerdes:Melyik az a Krisztusi jellemvonas mit fejleszthetek legyozve a leggyakoribb kisertest eletemben. 

2 megjegyzés:

Gogyan Eva írta...

Krisztusi jellemvonas a megmento szeretet melyben probalom gyakorolni magam de a mi kisertes is szamomra mert nagyon szeretek othon teni venni,es nehezen mozdulok ki a hazbol.Ezert is nagy kisertes szamomra ha mennem kell valahova latogatoba.Sajnos sokszor a kenyelmet valasztom es igy a kisertoek engedek .En jelenleg ezzel kuszkodom es szeretnek boldog ember lenni az alltal,hogy a kisertesben kitartsak.

iri írta...

Eva draga ez nekem is harc,a kimozdulas, elegge el kenyelmesedtem.
Viszont ez a lecke szamomra nagyon elgondolkoztato.Tudod sokx hajlamosak vagyunk arra hivatkozni, oh hat ez vagy amaz megkisertett, pedig a kisertesre valo hajlam bennunk van, mikor nem a jot valasztjuk.Szeretnem ha ennek az alapjan cselekszem.