2011. március 25.

CELTUDATOS ELET TIZENKETTEDIK NAP (ELSO RESZ)

                                  AZ ISTENNEL VALO BARATSAG FEJLESZTESE

                                 az igazakkal van az ő titka. 
                         az igazaknak lakhelyét megáldja.Peld.3

                   Közeledjetek az Istenhez, és közeledni fog hozzátok.Jakab 4:8


Hogy milyen szoros a baratsagunk Istennel , csakis tolunk fugg
Ez nem magatol jon , hanem idot, energiat es vagyat igenyel.Ha egy melyebb kapcsolatra vagysz,szukseges hogy megoszd Vele oszinten erzeseid,bizalommal legy iranta,engedelmes leven akarata irant.
Negy feltetelt kulonboztetunk meg az Istennel valo baratsagunk fejleszteseben
      1.Oszintenek lennem
      2.Hit altal engedelmeskedni Istennek
      3.Ertekeljem azt amit Isten is ertekel
      4.Kivanjam Isten baratsagat mindenek felett.

Hadd vizsgaljuk meg ma az elso feltetelt.

Oszintenek kell lennem Iranta.

Egyik fontos feltetele annak , hogy Istennel baratsagban legyunk az oszinteseg.Isten nem varja el tolunk , hogy tokeletesek legyunk , de oszinteseget igen.
Hala Isten kegyelmenek Krisztus” a vámszedők és bűnösök barátja!”Mate 11:19b
A biblia szamos peldat ad arra , hogy Isten baratjai oszintek voltak Isten irant, s Istent meg az sem zavarta ha vadoltak, vagy zavaro kerdeseket tettek fel.
Job egesz keseruseget kifejezte, s Isten megsem neheztelt ra , hanem inkabb barataira kik nem voltak oszintek beszedeikben.
 Miután pedig e szavakat mondotta vala az Úr Jóbnak, szóla a Témánból való Elifáznak: Haragom felgerjedt ellened és két barátod ellen, mert nem szóltatok felőlem igazán, mint az én szolgám, Jób. Job 42:7

Hadd elemezzuk egy kicsit mikent viszonyul Mozes Istenhez.

Szóla azután az Úr Mózesnek:

 Eredj, menj fel innen, te és a nép, a melyet kihoztál Égyiptom földéről, a földre, a melyről megesküdtem Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak mondván: A te magodnak adom azt. 
  2. És bocsátok előtted Angyalt, és kiűzöm a Kananeusokat, Emoreusokat, Khittheusokat, Perizeusokat, Khivveusokat és Jebuzeusokat: 
  3. A tejjel és mézzel folyó földre; de én nem megyek fel köztetek, mert te keménynyakú nép vagy, hogy meg ne emészszelek az úton. 
  4. Mikor meghallá a nép ezt a kemény beszédet, gyászba borula, és senki nem tevé fel az ékszereit. 
  5. Megmondotta vala az Úr Mózesnek: Mondd meg az Izráel fiainak: Keménynyakú nép vagy te, egy szempillantásban, ha közéd mennék, megemésztenélek. Azért most vesd le a te ékességeidet magadról, azután meglátom mit cselekedjem veled. 
  6. És lerakták magokról az Izráel fiai az ő ékességeket, a Hóreb hegyétől fogva. 
  7. Mózes pedig vevé a sátort, és felvoná azt a táboron kívül, messze a tábortól, és nevezé azt gyülekezet sátorának, és lőn, hogy mind a ki az Urat keresi, ki kelle mennie a gyülekezet sátorához, a táboron kívül. 
  8. És lőn, hogy mikor Mózes kiméne a sátorhoz, az egész nép felkele, és kiki mind az ő sátorának ajtajában álla; nézvén Mózes után míg a sátorba beméne. 
  9. És lőn, mikor Mózes beméne a sátorba, hogy felhő-oszlop szálla alá, és megálla a sátor ajtajában, és beszéle Mózessel. 
  10. És látá az egész nép, hogy a felhő-oszlop a sátornak ajtaján áll, és felkele az egész nép, és kiki meghajlék az ő sátorának ajtajában. 
 11. Az Úr pedig beszéle Mózessel színről színre, a mint szokott ember szólani barátjával; és mikor Mózes a táborba visszatére, az ő szolgája az ifjú Józsué, Núnnak fia, nem távozék el a sátorból. 
  12. És monda Mózes az Úrnak: Lásd, te azt mondod nékem, vidd el ezt a népet, de nem mutattad meg nékem kit küldesz velem; pedig azt mondtad nékem: név szerint ismerlek téged, és kedvet találtál szemeim előtt. 
  13. Most azért ha kedvet találtam szemeid előtt, mutasd meg nékem a te útadat, hogy ismerjelek meg téged, hogy kedvet találhassak előtted. És gondold meg, hogy e nép a te néped. 
  14. És monda: Az én orczám menjen-é veletek, hogy megnyugtassalak? 
  15. Monda néki Mózes: Ha a te orczád nem jár velünk, ne vígy ki minket innen. 
  16. Mert miről ismerhetjük meg, hogy én és a te néped kedvet találtunk előtted? Nem arról-é, ha velünk jársz? Így vagyunk megkülönböztetve, én és a te néped minden néptől, a mely e földnek színén van. 
  17. Monda azért az Úr Mózesnek: Megteszem ezt is a mit kívántál; mert kedvet találtál szemeim előtt, és név szerint ismerlek téged 2Mozes 33:1-17

Lehet a mi szemunkben Mozes oszintesege tul meresznek tunik , de Isten ertekelte ezt nala.

Ugyanezt varja tolunk is.Lehet , hogy szivunkben elrejtett harag , nehezteles van, viszont ezt oszinten Isten ele kelltarnunk , hogy felszabaduljunk.
Istennek nincs szuksege vallasossagunkra,ketszinuskodesre, hanem egyszeu oszinte szavakra, erzesekre.
Hogy oszintesegre tanitson Isten adta szamunkra a Zsoltarok konyvet.Ez egy olyan konyv mely tele van eros szavakkal,fajdalom kialtassal,ketelkedessel,neheztelessel,szenvedellyel, osszefonodva orommel,dicserettel,bizonysagtevessel.

. Fenszóval hívom az Urat, fenszóval könyörgök az Úrhoz. 
  3. Kiöntöm előtte panaszomat, kitárom előtte nyomorúságomat,142:2-3

Batoritas kell legyen szamunkra a teny , hogy a Biblia nagy hithosei , mint Mozes, Abraham,David ,Job es masok  eletuk olyan periodusaval is szembeneztek mikor erot vett rajtuk a ketely.De ok fennszoval oszinten kiontottek szivuket elismertek allapotukat.
Neha ketelkedesunk kifejezese ez elso lepes a masodik feltetel fele:a hitbeli engedelmesseg.









3 megjegyzés:

Gogyan Eva írta...

Az oszinteseg nem mindenki jelleme,de aki az Ur Jezust valasztja annak fontos jellemeve valik.Igaz Iri edes?

iri írta...

Ugy van , kedves Eva.
En is meg kellett tanulnom ezt a fontos szabalyt hiteletem alatt, hogy oszinte legyek amikor Isten elott allok.Nagyon sok bajomtol kiszabaditott az Ur , csak miutan oszinten es konkretan elismertem szivem allasat.
Neha faj az oszinteseg, s talan eppen veres cseppeket ont a lelek , de ez az ara annak, hogy megtisztuljunk, elobbre jusssunk,novekedjunk s meg kozelebb keruljunk Istenhez, baratunkka leven.

Gogyan Eva írta...

amen.