2011. március 8.

CELTUDATO ELET TIZEDIK NAP (ELSO RESZ)

 A dicsoites lenyege

   Se ne szánjátok oda a ti tagjaitokat hamisságnak fegyvereiül a bűnnek; hanem szánjátok oda magatokat az Istennek, mint a kik a halálból életre keltetek, és a ti tagjaitokat igazságnak fegyvereiül az Istennek.Roma 6:13

Dicsoitesunk lenyege :az odaszanas
Ez a szo akarcsak az engedelmesseg nem rokonszenves.Ez egyutt jar a veszteseg,alavetettseg erzesevel.Ez altalaban gyengesegnek, szabadsag elvesztesenek jele.
A mai vilag versengesi  szelleme nem ismeri csak az ellenetet ennek a szonak :gyozelem,siker,hoditas.
Ezek a szavak uraljak a mai vilag emberenek gondolatvilagat, s nem az alavetettseg, odaszanas, engedelmesseg.
Viszont a dicsoites lenyege :az odaszanas.
Atadom magam Istennek feletkeppen szeretetere,s kegyelmessegere.
Odaadjuk onmagunkat Istennek nem kenyszerbol , hanem szeretetbol 
Az által lett nyilvánvalóvá az Isten szeretete bennünk, hogy az ő egyszülött Fiát elküldte az Isten e világra, hogy éljünk általa. 1Janos 4:9

Miutan Pal apostol a Romai level elso 11 reszeben leirja Isten nagyszeru kegyelmet,arra osztonoz minket, hogy atadjuk eletunket teljesen Istennek.
. Kérlek azért titeket atyámfiai az Istennek irgalmasságára, hogy szánjátok oda a ti testeiteket élő, szent és Istennek kedves áldozatul, mint a ti okos tiszteleteteket. 

Ez az igazi Istentisztelet ha teljesen odaszanjuk magunkat Istennek.Ez egy 100%-os odaszanast kivan.Nem kenyszerbol , nem feligmeddig, hanem teljese odaszanas.

Harom akadalya van annak , hogy tejesen odaszanjuk magunkat Istennek:a felelem,buszkeseg es zavartsag.

  Megbizhatok -e Istenben?

A bizalom egyik feltetele az odaszanasnak.Nem adhatjuk oda magunkat Istennek mig meg nem bizunk benne.S nem bizhatunk meg Benne , mig meg nem ismerjuk Ot.
A felelem megakadalyoz abban , hogy atadjuk magukat, de a szeretet eluzi a felemet.Minel inkabb elhiszed azt , hogy Isten szeret annal konnyebb lesz odaszanni magunkat.
Honnan tudjuk , hogy Isten szeret?
Tobb bizonyitekot is ad erre Isten:
Isten maga mondja , hogy szeret.
Jó az Úr mindenki iránt, és könyörületes minden teremtményéhez. Zsolt.145:9
Allandoan oriz, vigyaz rad
Járásomra és fekvésemre ügyelsz, minden útamat jól tudod
Eleted minden reszletere figyelmes
Néktek pedig még a fejetek hajszálai is mind számon vannak.Mate 10:30
Teremtett mindent a mi oromunkre
Azoknak, a kik gazdagok e világon, mondd meg, hogy ne fuvalkodjanak fel, se ne reménykedjenek a bizonytalan gazdagságban, hanem az élő Istenben, a ki bőségesen megad nékünk mindent a mi tápláltatásunkra;1Tim.6:17
Bekesseges terve van szamodra
 11. Mert én tudom az én gondolatimat, a melyeket én felőletek gondolok, azt mondja az Úr; békességnek és nem háborúságnak gondolata, hogy kivánatos véget adjak néktek Jeremias 29:11

Irgalmassagot gyakorol iranyunkban
 Mert te Uram jó vagy és kegyelmes, és nagy irgalmasságú mindazokhoz, a kik hozzád kiáltanak Zsolt.86:5

Nagy turelmu
 Irgalmas és könyörületes az Úr, késedelmes a haragra és nagy kegyelmű. Zsolt.145:8

Isten szeret sokkal inkabb mint azt eltudnank kepzelni.
Szeretetenek legcsodalatosabb kifejezoje egyetlen Fia felaldozasaban van
Az Isten pedig a mi hozzánk való szerelmét abban mutatta meg, hogy mikor még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt. Roma 5:8
Ha meg akarjuk erteni Isten szeretetet nezzunk a keresztre feszitett Krisztusra, Ki azt mondja tettevel,” hogy inkabb meghalok mint nelkuled eljek.”
Isten nem akarja rank eroszakolni akaratat, hanem szeretetevel ,magahoz vonz, nem azert hogy rabba tegyen, hanem , hogy felszabaduljunk,szabadda leven, s bovolkodjunk az eletben
Krisztus nem egy zsarnok
Hanem
Szabadito
Nem fonok
Hanem
Testver
Nem diktator
Hanem
Barat

Korlatoltsagunk beismerese

A masodik akadaly teljes atadasunk elott:a buszkesegunk
Mi nem akarjuk beismerni, hogy  csak teremtmenyek vagyunk s nem rendelkezunk a teljes kontrollal minden dolog felett.A legregebbi kisertes:” olyanok lésztek mint az Isten” 1Mozes 3:5
A vagy , hogy mindet felulvizsgaljunk sok sztresznek a gyokere eletunkben.
Az elet egy harc.De nagyon sokan eszre sem veszik , hogy tulajdonkerppen Istennel harcolnak.
            De semmi esely arra , hogy e harcot megnyerjuk.
A.W.Tozer mondta:” Annak az oka , hogy sokan vannak kik kulonfele problemakkal szembesulnek,s allando keresesben vannak,anelkul , hogy haladas eszlelodjek eletukben,az, hogy meg nem szamoltak fel onmagukkal.Meg mindig parancsolgatunk , s ellenkezunk Isten bennunk vegzett munkajaval.”
Mi nem vagyunk Isten s nem is leszunk soha.Ha ezt kepzeljuk magunkrol Satan sorsara jutunk.
Ertelmunkkel elfogaduk emberi voltunkat, de nem erzelmileg is.Mikor korlatainkkal talaljuk magunkat szembe,iritalva ,mereggel,neheztelessel reagalunk.
Szeretnenk ha mindenunk meglenne , ha mindent megtehetnenk, s ha ez nem sikerul,felmergelodunk , vagy irigykedunk,vagy onsajnalatba esunk, vagy akar a feltekenyseg uti fel fejet.

Atadasunk jelentosege

Lehet hogy ezt zavart okoz nekunk ,azt gondolvan , hogy atadasunk passziv lemondast jelent, vagy eppen a lustasag alcazasa.
Viszont ez eppen az ellenkezoje.Azt jelenti , hogy felaldozom eletem,hogy megvaltozzon az aminek meg kell valtoznia.Atadasunk nem azt jelenti , hogy  lemondunk a gondolkozasrol,mert Isten azert adta ertelmunk , hogy azt hasznaljuk.Neki nincs szuksege robotokra, kik Ot szolgaljak.Nem azt jelenti ,hogy semelyiseged visszafojtod,hanem eppen forditva, ervenybe lep mindaz ami benne jo.Isten fel akarja hasznalni szemelyed, mely egyedi, s ahelyett , hogy visszafojtsa, meggazdagitja.
C.S.Lewis mondta:” Minel inkabb Isten lesz Ura szemelyunknek annal inkabb kibontakozik az s onmagunk leszunk, mert O az aki teremtett , formalt olyanna amilyen vagyunk.
 Odaszanasunk leginkabb az engedelmessegunkben ad hangot.
Nem mondhatjuk Urnak Jezust ha nem engedelmeskedunk Neki.
Simon egy egesz ejszakai halaszat  utan hal nelkul ert partot.Mikor Jezus azt mondta , hogy probalja meg ujbol  o igy szolt:  Mester, jóllehet az egész éjszaka fáradtunk, még sem fogtunk semmit: mindazáltal a te parancsolatodra levetem a hálót. Lukacs 5:5
Odaszanasunk abban ismerszik meg ,hogy hallgatunk Isten szavara.
Az atadott elet masik jele a bizalom.
Abraham engedelmeskedett Istennek anelkul , hogy tudta volna mi var ra.Ana kivarta Isten idejet anelkul , hogy tudta volna mikor van ez.A sort folytathatnank.Mindezek az emberek teljesen atadtak magukat Istennek s bizalommal voltak Iranta.
Csillapodjál le az Úrban és várjad őt; ne bosszankodjál arra, a kinek útja szerencsés, se arra, a ki álnok tanácsokat követ. 







1 megjegyzés:

Gogyan Eva írta...

Mert ez Isten akarata tihozzatok.