2011. február 12.

OTODIK NAP

Az  elet Isten szemszogebol

micsoda a ti életetek? Jakab 4:14b

Az eletrol valo felfogasod  formalja eleted.
Ahogyan eleted meghatarozod alakul sorsod.A latokorod fogja befolyasolni idobeosztasod,penzed kezeleset,mikent hasznalod tehetseged,s mennyire ertekeled kapcsolataid.
Egy nagyon jo modszer megerteni embertarsaid, ha ezt a kerdest teszed fel:”Mikent latod eleted?”
Erdekes felfedezesben lesz reszed.Szinte ugyanannyi kulonbozo felelet lesz , mint ahany ember.
Kerdesemre( a szerzo) egyesek azt a valaszt adtak , hogy az „Elet olyan mint egy cirkusz”, masok mint egy ringispill, hol fent vagy hol lent, megint masok az eletet ugy tekintettek mint a kartyajatekot.Amit kiosztottak azzal kell jatszanod.
Most tegyuk fel magunknak a kerdest.A feleletunk  tukrozi eletunket, mikent folyik le s mik az elvarasaink.
Peldaul ha azt mondod :”Szamomra az elet szorakozas” Az elsodleges szamodra a szorakozas lesz.
Ha az eleted ugy fogod fel mint egy futamot, ertekelni fogod a sebesseget, s allando rohanasban leszel.
Ha mint egy harcot fogod fel, ertekelni fogod a gyozelmet.
Mi is a te eletfelfogasod?
Lehet hogy egy teves alapon nyugszik.

Ha Isten celjat teszed eleted eloterebe, szukseges atalakitanod felfogasod az eletrol, s elfogadnod a bibliai szempontot.
Ezert szukseges hogy:
És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata Roma 12:2

A Biblia harom metaforat kinal fel ,hogy megismerjuk Isten felfogasat az eletrol:
Az elet egy probatetel
Az elet hitel
Az elet egy ideiglenes kuldetes
Ezek  alkotjak a celtudatos elet alapjat.
Kettot ma tanulmanyozzunk ,  s a harmadikat holnap

Foldi eletunk egy probatetel

A Biblia tobb helyen is bizonyit errol.Isten allandoan probara teszi az emberek  jellemet, hitet,engedelmesseget,,szeretetet,becsuletesseget, huseget.
Ezek a szavak, mint probatetel,kisertes,megtisztulas 200-nal tobbszor is elofordul a Bibliaban.
Isten probara tette Abrahamot,kerve , hogy fiat Izsakot felaldozza.
Jakobot , mikor meg 7 evet kellett Rahelert dolgoznia.
Adam es Eva elestek, megbuktak , nem alltak ki a probatetelt.
A jellem e probatetelek altal formalodik.
Allando proba alatt allunk.Isten figyelemmel kiseri reagalasunkat az emberekkel szemben,a nehezsegekkel,sikerekkel,nezeteleteresekkel,betegsegekkel szemben.A legkisebb reszletekre figyel.Peldaul mikent nyitasz ajtot valakinek, mennyire vagy udvarias az egyes szemelyekkel szemben.
Egy nagyon fontos vizsga szamunkra az mikor nem erezzuk Isten jelenletet eletunkben.Neha Isten viszavonul s nem erezzuk kozelletet.Ez tortent Ezekiassal is, ki szoros kapcsolatban volt Istennel , de egy adott pillanatban Isten magara hagyta , hogy megprobalna.

De mivel a Babilóniabeli fejedelmek követeivel megbarátkozék, a kik ő hozzá küldettek, hogy megtudakoznák a csudajelt, mely a földön lőn; elhagyá őt az Isten, hogy megkisértené őt és meglátná, mi volna az ő szívében.2Kronika 32:31

Amikor elfogadod azt hogy eleted egy probatetel,rajossz arra , hogy eletedben mindennek megvan a maga fontossaga.Meg a legkissebbnek tuno esemenyeknek is fontos szerepe van jellemed formalasaban.
Minden napnak megvan a maga jelentosege s minden pillanat egy jo alkalom arra , hogy  jellemunk fejlesszuk s bebizonyitsuk Isten iranti szeretetunket,bizalmunkat.

A jo hir szamunkra az ,hogy Isten azt akarja , hogy atmenjunk a vizsgan, s sosem  engedelyez nehezebb probat , mint amennyire kegyelmet adott, hogy azt sikeresen letegyuk.

Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok: de hű az Isten, a ki nem hágy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek. 1Kor.10:13

S vegezetul:

Boldog ember az, a ki a kísértésben kitart; mert minekutána megpróbáltatott, elveszi az életnek koronáját, a mit az Úr ígért az őt szeretőknek Jakab 1:12

E foldi elet egy hitel

Idonk,eronk,ertelmunk,kapcsolataink,jovedelmunk e foldon mind mind ajandekba kaptuk Istentol.Mi safarjai vagyunk mindannak mit Isten rank bizott.Ez a felfogas azzal kezdodik, hogy elismerjuk ,hogy Isten az Ura mindannak ami ezen a foldon letezik.

Az Úré a föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai. Zsoltar 14:1

Mi nem vagyunk igazi ura semminek itt a foldon, Isten kolcson adta nekunk arra az idore mig itt vagyunk.Csak egy ideig orvendunk mindennek.
Isten mikor Adamot es Evat teremtette,elkeszitette szamukra Eden kertjet, s kinevezte oket administratornak

És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon. I Mozes 1:28

Elso teendo amit Isten szamukra kijelolt ,hogy gondot viseljenek  mindenre mit teremtett.Ez ma is ervenyes , nem volt lemondva,ugyanugy van kolcsonadva nekunk is , hogy gondunk legyen ra.

 Mid van ugyanis, a mit nem kaptál volna? Ha pedig úgy kaptad, mit dicsekedel, mintha nem kaptad volna? 1Kor.4:7

Azt szoktak mondani , ha nem az enyem , nem ugyelek ra.
De nem igy van a hivo szamara.Mert nekunk huseggel kell minden dolgot amit Isten rank bizott kezelnunk.

 A mi pedig egyébiránt a sáfárokban megkívántatik, az, hogy mindenik hívnek találtassék. 1Kor.4:2

21. Az ő ura pedig monda néki: Jól vagyon jó és hű szolgám, kevesen voltál hű, sokra bízlak ezután; menj be a te uradnak örömébe Mate 25:21

Harom dolgot figyelhetunk meg itt ami egy hu szolgara var
Eloszor is az  elismeres:”jol vagyon jo es hu szolgam
Masodszor , eloleptetes:”sokra bizlak ezutan”
Harmadszor,resze lesz Ura oromeben:”menj be a te uradnak oromebe”

És valakinek sokat adtak, sokat követelnek tőle; és a kire sokat bíztak, többet kívánnak tőle. Lukacs 12:48


A nap gondolata:Az elet egy hitel , egy probatetel

Megtanulando Igevers:  A ki hű a kevesen, a sokon is hű az; és a ki a kevesen hamis, a sokon is hamis az. Lukacs 16:10 a

Feltevodo kerdes:Mi tortent velem nemreg s rajottem, hogy egy probatetel volt szamomra?Mi volt a legertekesebb dolog amit Isten rambizott?



4 megjegyzés:

Gogyan Eva írta...

A legertekesebb dolog mit Isten ram bizott az orom uzenet tovabadasa a korulotem eloknek.

Probatetel:a decemberi evangelizalasra valo hivogatas jol ment,de egy szemely sem jott azutan a gyulekezetbe akiket meghivtam.Most jovo het vegen pentek,szombat vasarnap ujbol evangelizalas lessz,es ujbol hivogatni kell embereket.Eszt latom en probatetelnek,hogy feltudome valalni az ujboli hivogatast.Hiszem,hogy Istennel erre is kesz leszek az o kegyelmebol.

iri írta...

En is batoritlak Eva, mar az is jo hogy elmentek az evanghelizalasra s hallottak az iget.Sokan ezt sem teszik meg.

iri írta...

Szamomra a legertekesebb dolog amit Isten rambizott , a kapcsolataim .Kapcsolatom csaladommal,gyulekezetemmel,ismeroseimmel, barataimmal.Mikent kezelem ezeket.A magam javara,vagy szem elott tartom inkabb az ok igenyeit?Erre torekszem , hogy kifele szolgaljak azzal ami bennem van s nem pedig befele,onmagam elegitve meg.Figyelve kornyezetem szuksegere.
Ami a probatetelt illeti allando probaban erzem magam.Foleg turelmem van probara teve , s ezt gyakorlom , hogy bennem is elette legyen a Szellem ajandeka a beketures.

Gogyan Eva írta...

Igaz Iri kedves,hogy mig e foldi letben elunk allando probaknak vagyunk kiteve,es csak egyedul az Ur Jezussal tudunk gyosztesek ,mert magunk erejevel csak vereseget szenvednenk.